Fodens biomekanik, for ikke-fagfolk


Lær kort om fodens opbygning og mulige problemstillinger.

Kroppen er i princippet bare en stabel byggeklodser placeret ovenpå hinanden. Hvis de nederste klodser ikke står korrekt, vil det påvirke resten af kroppens stabilitet. Hvis fødderne således ikke giver resten af kroppen et stabilt fundament, vil andre strukturer kunne overbelastes.
 
Opbygning og funktion
Foden er opbygget af 26 knogler, mere end 100 muskler, sener og ledbånd, og den skal kunne håndtere flere forskellige funktioner. Den skal bl.a. kunne bære og overføre kroppens vægt, mens den er i bevægelse. Og når du sætter hælen i, skal foden være blød, eftergivende og stødabsorberende og tilpasse sig underlagets ujævnheder. I løbet af kontaktfasen, når du tager et skridt, skal foden derimod blive gradvis stivere for at kunne give kroppen et effektivt afsæt.
 
Platfod eller hypermobil bagfod kan skabe problemer
Hos personer med platfod eller en hypermobil bagfod opnår foden ikke samme stivhed i afviklingen af skridtet, som en normal fod. Det betyder, at afsættet ikke får den effektivitet, det burde og samtidig, at fod og underben befinder sig i en fejlstilling, når foden slipper underlaget. Derfor bruger en person med "bløde" fødder ekstra energi på at forsøge at tvinge foden til et fornuftigt afsæt.  Når fodens ledbånd og muskler, som opretholder fodens svangbue, ikke har mulighed for at fungere normalt, kan der opstå belastningsskader.
 
Forfodspronation
Forfoden er normalt bevægelig om fodens længdeakse, så foden kan tilpasse sig underlagets ujævnheder. Hvis forfoden er stiv og fikseret sker rotationsbevægelsen i forhold til bagfoden ikke naturligt nok. Det betyder, at storetåsiden af forfoden ligger for højt og kommer for sent i kontakt med underlaget under afvikling af skridtet. Det tvinger bagfoden ned i en overpronation, og skinnebensmuskulaturen skal arbejde hårdt, for at stabilisere bagfoden, hvilket kan medføre mange af de samme problemer man ser ved en klassisk overpronation. Men her er problemet forfoden og ikke bagfoden. Derfor skal fejlstillingen håndteres ved at sikre fri bevægelighed (manipulation) og understøttelse af forfoden.

Personer med "bløde" fødder bevæger sig i en uheldig, biomekanisk fejlkæde som kan være årsag til mange problemer i ryg, hofter, knæ, ankler og fod. Med et dynamisk fodindlæg kan vi ændre fodens bevægemønster, så bevægelsen nærmer sig et ”normalt” mønster. 

Yderligere information
 
Vores fod er opbygget af 26 knogler, mere end 100 muskler, sener og ledbånd
 


I Kaiser Sport og Ortopædi er vi specialister i af fremstille dynamiske fodindlæg, tilpasset til netop din fod!
 

Butik

Kom ind i vores fysiske løbebutik på Frederikssundsvej 143 og lad vores eksperter hjælpe dig med at finde skoen, der passer til netop din løbestil. Vi har også tøj, udstyr og meget mere.
 

Vælg den rigtige løbesko
Kaiser Løbetest
Book tid til køb af sko
Walkersko / gå-sko
Spørg vores eksperter

Klinik

Vi er specialister i at behandle og forebygge fodrelaterede skader og løbeskader. Vi laver dynamiske fodindlæg, har et hav af sportsbandager, og vores behandlere hjælper rigtig mange.
 

Fysioterapi

Osteopati

Dynamiske fodindlæg

Sportsbandager

Spørg vores eksperter

Træning

Vi har sammensat en række spændende træningstilbud, som vores fysioterapeuter står for. Vi gør meget ud af, at du skal kunne bruge træningen derhjemme.


 

Løbestilsanalyse
Fysioterapeutisk træning
Dankort, Visa/Dankort VISA Electron eDankort VISA MasterCard American Express JCB Maestro © Copyright Kaiser Sport og Ortopædi ApS · CVR nr: 31048230

Din indkøbskurv er tom